Wpisy z tagiem: schab z jabłkami i majerankiem

wtorek, 16 lutego 2010
3 przepisy w rękawie!

Jak już trochę się pomęczyliśmy tym namiętnie dietetycznym jedzeniem, gdzieś po miesiącu można przejść do poważniejszych dań. Nadal nie jemy smażonego, ale już duszone lub pieczone możemy wprowadzać. Podam Wam dziś, więc 3 przepisy na potrawy przygotowywane w rękawie.

Rękaw to taka sprytna rzecz, która umożliwia przygotowanie potrawy w piekarniku bez tłuszczu. Na początku podchodziłam do tego dość sceptycznie, gdyż wydawało mi się, że wsadzam kawałek plastiku do piekarnika a z tego raczej nic dobrego nie może wyniknąć. Jednak po pierwszej próbie przekonałam się w 100%. Istotne jest, by:

1/ nie przekraczać temperatury 220 C

2/ by folia nie dotykała boków piekarnika

3/ by zawsze coś wlać do rękawa (czy to wywar, czy to wodę albo np. jakiś soczysty owoc)

Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest to, że wrzuca się wszystko do rękawa, wsadza do piekarnika i człowiek ma czas zajmować się dzieckiem, bo jedzenie samo się robi.

 

A co do przepisów, to będzie to „Schab z jabłkami i majerankiem”, „Polędwiczki z dynią i marchewką” oraz „W miarę chude żeberka z dżemem morelowym zapiekane w rękawie”. Każdą z tych potraw polecam podawać z puree ziemniaczaną.

W każdym z 3 przypadków, sposób przyrządzania wygląda identycznie, czyli wkładamy wszystko do rękawa (na opakowaniu znajdziecie rysunku z dokładną instrukcją obsługi samej folii)i pieczemy przez 30-50 minut (w zależności od typu mięsa) i jakieś 5 minut przed wyjęciem z piekarnika rozcinamy folię od góry, by całość się przyrumieniła.

 

Co do składników, to tak:

Schab z jabłkami i majerankiem:

Kawałek schabu bez kości nacieramy majerankiem, solą i pieprzem. Jabłuszka – dwie sztuki – obieramy i kroimy w ćwiartki. Całość zapiekamy w rękawie, wlewając do niego tylko 2 łyżki osolonej wody (woda jest osolona po to, by jabłka oddały sok podczas pieczenia). Jabłka można również posypać majerankiem. Przed podaniem, można dodać łyżeczkę masła do jabłek, zawsze będzie smaczniejsze...

 

Polędwiczki z dynią i marchewką:

Kawałek polędwiczki cielęcej lub wieprzowej, do tego 200g dyni i jedna marchewka pokrojone w kostkę. Całość posypujemy świeżą pietruszką, solą i pieprzem. Zamykamy w rękawie wraz z 4 łyżkami wywaru (ewentualnie wody ale będzie to mniej smaczne).

 

W miarę chude żeberka z dżemem morelowym:

W miarę chude żeberka (cielęce najlepiej) nacieramy rozbełtanym w szklance dżemem z moreli z solą, pieprzem. Musi to być słodki dżem, ewentualnie można do niego dodać łyżkę miodu. Wraz z tymi żeberkami można podać marchewkę gotowaną albo brokuły.

 

Każdy z tych przepisów nadaje się również do jedzenia przez „niekarmiącą” część rodziny. Dla nich warto jest może troszkę dłużej potrzymać mięsko w rozciętej folii, by ich część była mocniej przypieczona, wyda im się to wtedy mniej dietetyczne.

 

Polędwiczki z cukinią i marchewką w rękawie

 

Smacznego!